temperatura oleju e36 M3 3,2
-
temperatura oleju e36 M3 3,2
Mam pytanie . Przy normalnej jeździe ( bez ognia) temp. oleju 105st. Jak jest ogień na prostej do odcinki temp wzrasta do 110 - 120 st( są to trzy lub czteryprzjazdy od 0 -200 jeden po drugim). Co można poprawić żeby temperatura była ok 100st. Olej wymieniłem na tws 10w60.
Re: temperatura oleju e36 M3 3,2
Wymienić chłodnicę albo spróbować ją umyć.
to dobra rada, ale temperatury, o których piszesz są, wg mnie, normalne przy takiej jeździerypik pisze:Wymienić chłodnicę albo spróbować ją umyć.
u mnie ten silnik znosił na TWSie 130-150st powodowane zesputym termostatem olejowym
-
Wcześniej auto jeździło na castrol sport 10w60. Wszyscy na forum pisali żeby zmienić na TWS lub Motula. Zmienilem na TWS i po 5000km temperatura jest dokładnie taka sama jak na poprzednim oleju a Vanos też się nie wyciszył ( podobno TWS miał go wyciszyć) . Jak dla mnie nie ma żadnej różnicy. Przeczyszcze jeszcze chłodnice ...?
- racesupport1
- Kontakt:
kolego... tak ciężko poszukać ? milion postów jest na ten temat...
viewtopic.php?t=2963
viewtopic.php?t=1532
viewtopic.php?t=2963
viewtopic.php?t=1532
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Żaden olej nie wyciszy Vanosa na to nie masz co liczyć.
Na pewno TWS ma lepsze właściwości właśnie przy wysokiej temperaturze niż olej który miałeś wcześniej i o to głównie chodzi,żebyś nie zniszczył silnika nie obrócił panewki itd.
Piszesz jak by z pretensjami,że TWS nic nie zmienił a wydałeś kasę dla mnie możesz jeździć i na Lotosie tylko potem będzie płacz bo panewka się obróciła.
Setki razy było pisane,że po pierwsze dobry olej wcale nie wycisza silnika nie takie ma zadanie a po 2 niższa temperatura oleju wcale nie jest dobra dla tego silnika ważne żeby olej ją wytrzymywał i spełniał swoją rolę przy takiej temperaturze.
Ludzie mają jakąś dziwną manie na punkcie temperatury oleju wg nich im niższa tym lepszy olej a to guzik prawda.
Na pewno TWS ma lepsze właściwości właśnie przy wysokiej temperaturze niż olej który miałeś wcześniej i o to głównie chodzi,żebyś nie zniszczył silnika nie obrócił panewki itd.
Piszesz jak by z pretensjami,że TWS nic nie zmienił a wydałeś kasę dla mnie możesz jeździć i na Lotosie tylko potem będzie płacz bo panewka się obróciła.
Setki razy było pisane,że po pierwsze dobry olej wcale nie wycisza silnika nie takie ma zadanie a po 2 niższa temperatura oleju wcale nie jest dobra dla tego silnika ważne żeby olej ją wytrzymywał i spełniał swoją rolę przy takiej temperaturze.
Ludzie mają jakąś dziwną manie na punkcie temperatury oleju wg nich im niższa tym lepszy olej a to guzik prawda.
-
Bez żadnych pretensji mały!!! Ja wiem że trzeba kupić dobry olej i taki zalałem. Tu nie chodzi o wydatek. Pytałem tylko o właściwą temperaturę!!! Wydaje mi się że ta temperatura jest jak najbardziej ok. Ale jak forum to forum.Jeżeli jedni piszą że dana temp jest zła a drudzy że dobra to człowiek dostaje Kwadratowego łba i drązy temat. Po to chyba jest Forum!!!!!--==maly==---- pisze:Żaden olej nie wyciszy Vanosa na to nie masz co liczyć.
forum tez jest po to zeby uzyc opcji "szukaj"...
-
Wania co ty!!!! No szukałem i czytałem. Liczę na to że odgrzany kotlet mi pomoże. Może ktoś napisze coś nowego i ciekawego.Pzdrwania pisze:forum tez jest po to zeby uzyc opcji "szukaj"...
Ja zalewam MOTULA i nie mialem problemow z przegrzewajacym sie olejem. wania, moze dodac cos od siebie na temat temperatury oleju w moim aucie. Wiec ja polecam MOTUL i bedziesz mial problem z glowy jesli wszystko inne jest drozne i sprawne w twoim aucie.
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??
-
[quote="Dino444"]Ja zalewam MOTULA i nie mialem problemow z przegrzewajacym sie olejem. wania, moze dodac cos od siebie na temat temperatury oleju w moim aucie. Wiec ja polecam MOTUL i bedziesz mial problem z glowy jesli wszystko inne jest drozne i sprawne w twoim aucie.[/quote
chłodnice czyszcze jutro ew. jeszcze termostat
chłodnice czyszcze jutro ew. jeszcze termostat
termostat olejowy jest w podstawie filtra oleju i jeżeli masz koło 120st max to znaczy, że działa dobrze, tzn. otwiera się przy odpowiedniej temp. oleju.ZMIJA PŁOCK pisze:ew. jeszcze termostat
chcesz się przekonać, to przy temp. 120st na wskaźniku sprawdź czy chłodnica oleju jest rozgrzana czy zimna, jeśli rozgrzana, to termostat jest ok.
jeśli chcesz, żeby olej w ogóle nie przepływał przez chłodnicę oleju (w co wątpię),
to wyjmij termostat

rozumowanie: niższa temperatura oleju przy mocnym obciążeniu

-
kons6 dzieki!!! Wreszcie coś konkretnego!!! Sprawdzałem i przy 120st chłodnica nabiera temperatury!!! pzdr
A ja tak z ciekawości. Wie ktoś może gdzie jest czujnik temp. oleju w S50 i S54?
w s50 też w podstawie fitra oleju, są koło siebie czujnik temp. oleju i czujnik ciśnienia oleju, oba czujniki wykręcalne, dostępne jako części zamienne